Egészséges otthon-Gerendaházak name='description'/> Egészséges otthon-Gerendaházak: Kültéri padlóburkolat fából

2010. augusztus 3., kedd

Kültéri padlóburkolat fából




A kortárs építészet régóta kedvelt anyaga a fa, ma már egyre gyakrabban jelenik meg kültéri burkolatként, harmóniában a házak belső tereiben használt elemekkel. Ez a különösen barátságos építészeti stílus a japán családi házak hagyományaiból táplálkozik, feloldva a kint és bent kettősségét.

Az elsősorban Ázsiában és Skandináviában elterjedt építészeti megoldások a hazai, terméskővel díszített mediterrán világ letűnésével hódítja meg az építészek és építtetők szívét, hiszen nemes egyszerűségével meleg hangulatot kölcsönöz a
letisztult formákkal operáló épületeknek, természetes kiegészítője, finom tompítója lehet az építészetben egyre gyakrabban alkalmazott látszóbeton és fém elemeknek.
Míg korábban csak a merészebb megrendelők egyeztek bele a bátor építész kültéri faburkolat ideájába, ma már egyre több helyen látható a japán családi házak építészeti hagyományaiból eredő, a kint és bent kettősét feloldani képes faburkolat.
Különös karakterteremtő képességükkel a különféle pácolt fa padlóburkolatok erősíteni tudják a természet közelségét még azoknál a házaknál is, melyeket monumentális metropoliszok fogadtak magukba.
S hogy mi okozhatta a hosszú időn át tartó idegenkedést a kültéri faburkolatoktól? Minden bizonnyal a fa és az időjárás kapcsolatáról szerzett tapasztalatok, melyek azt mutatták, hogy a kint felejtett hokedli néhány nap esőzés után veszít esztétikai szépségéből. Ám a kültéri burkolatoknak készülő fák természetesen ennél jóval gondosabban vannak előkészítve, maguk az alapanyagok is alkalmasak a kültéri használatra.

Azt már az őseink is tudták, hogyan lehet a faanyag időjárás-állóságát növelni. A gémeskutak végét parázsban elszenesítették, majd földbe ásták. Ezzel az egyszerű technikával hosszú időre megóvták a fát a gombák és rovarok támadásától. Ezt az egyszerű népi felismerést alkalmazzák a legnagyobb faipari cégek a nagyüzemi előállítás-szárítás során is. Lássuk hogyan.

Az anyag természetességének megőrzése érdekében a hőkezeléshez nem használnak semmilyen vegyszert.
A hőkezelést speciális szárító kamrákban számítógéppel ellenőrzött és szabályozott szigorú gyártási körülmények között végezik. A technológia végeredménye egy sejtszerkezetében átalakított faanyag. Az így előállított környezetbarát és időtálló faanyag ellenáll a rovaroknak, és a legtöbb gombafajnak.



A szárítatlan, vagy nem megfelelően szárított faanyagban élő “lakókról” következő írásunkban találnak rövid összefoglalást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése