Egészséges otthon-Gerendaházak name='description'/> Egészséges otthon-Gerendaházak: A fa mint építési alapanyag

2009. december 8., kedd

A fa mint építési alapanyag


















A fa az emberiség egyik legősibb építőanyaga, olyan előnyökkel bír, melyek kevés anyaghoz hasonlíthatóak. A gerendaházhoz legideálisabb az északi fenyő (pinus sylvestris), amely extrém időjárási körülmények között igen lassan növekszik, hiszen a nyár a skandináv országokban hűvös és rövid. A fa pedig csupán ebben a kis időszakban tud növekedni. Teljes kifejlődéséhez jóval hosszabb idő kell, mint a mérsékelt övi fenyőknek, ezért csak úgy kilencven-száz éves korában lesz kitermelhető.
A kisebb évgyűrű-szélesség magasabb szilárdságot, nagyobb tartósságot, a beépítés után kisebb mértékű zsugorodást és ezzel kisebb alakváltozást jelent.
Amennyiben gyenge a fa minősége, (pl. a déli fenyő esetében lazábbak a rostok) előfordulhat, hogy felépítés után, amikor a fa száradni kezd, cm-eket mozdul meg a fal. A ház recseg-ropog, és a rönkök a csomópontok mentén szétnyílnak.
Az északi fenyő gyantatartalma is magasabb a délinél, következésképpen sokkal kevésbé reped, ellenállóbb, és tartósabb is.
A gerendaház belső atmoszférája össze sem hasonlítható a téglaházzal.
A fa lélegzik, több milliárd apró, nyitott cella biztosítja a levegő részecskéinek bejutását a belső helyiségekbe. Ezáltal egyfajta szűrt, tiszta levegő kerül a lakótérbe, egyáltalán nincs párazárás, és ez az oka, hogy ezekben a házakban mindig friss a levegő és stabil a páratartalom. Fontos szempont, hogy nem töltődik fel statikus elektromossággal, így a por nem tud keringeni a levegőben.
Allergiások, kisgyermekes családok kimondottan hálásak ezért.
A fa, mint az egyik legtermészetesebb építőanyag, mindig rendelkezésünkre áll, könnyen megmunkálható, újratermelődő építőanyag, amely a hagyományos építési móddal szemben számos egészségre pozitívan ható tulajdonsággal rendelkezik. A lakás belső atmoszférája meleg színvilágával és kisugárzásával nyugalmat áraszt, mely kitűnő stresszoldó, illata rendkívül vonzó.



Megfigyelhető a képen, hogy milyen sűrű szerkezetű a finn fenyőrönk, valamint a megmunkálás milliméter pontos precizitása szintén figyelemre méltó.

A beépítésre kerülő faanyagot a különleges gyártási folyamatok során, ellenőrzött módon előszárítják, így a várható későbbi alakváltozások minimalizálhatók. A magas gyantatartalom ellenállóvá teszi a faanyagot a kártevőkkel szemben is. Ennek köszönhető, hogy több száz éves faházak még mai napig is használatban vannak.
A finn technológia olyan nagyfokú pontosságot eredményez, hogy a házakat sem közben, sem utólag nem kell tömíteni, (chinkelni) soha.
Hagyományos épületek esetében rengeteg bosszúságot okoz a penészedés, kellemetlen párásodás, a teljes kiszáradásáig rettenetes mennyiségű fűtőenergiát nyelnek el ezek az épületek.
Ne feledjük, a gerendaháznál tökéletesen száraz anyagból építkezhetünk.



A bejegyzés és a képek az Aranyrönk Kft. hozzájárulásával készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése